Култура

75 години от смъртта на Забел Есаян – една от петте най-смели жени в света

March 17, 2018

9322137“От всички традиции, които сме наследили от нашите предци, най-ярък е нашият красив, богат и отличен език, който трябва да защитаваме със загриженост, ожесточено и с ентусиазъм”

„Литературата не е украшение или хубава украса, тя е мощно оръжие или средство за борба срещу всички неща, които считам за несправедливи“.

Забел Есаян (more…)

АРМЕНСКИ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ В БУРГАС

February 20, 2018

pokana bal

РАЗЛИЧНИЯТА В ЕЗИКА НИ – разделя или обединява арменците по света и Армения

February 10, 2018

Арменски-езикПо нареждане на Сталин арменския правопис и говорим език в Армения, познат като Месробян лезу (езика на Месроб – създател на арменската и грузинска азбука Месроб Мащоц) се сменя. Целта на диктатора била да се прекъсне връзката между Армения и Арменската диаспора. Оттогава, в света на арменците съществуват два езика – официалния на Армения – източно – арменски и този, на който говорят арменците в Диаспората – западно – арменски. (more…)

ПРОВОКАТИВНО И ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО „Време е…“

February 7, 2018

IMG_7139На 31 януари т.г., в ТракАрт, Пловдив, Ануш Тилкиян представи своята първа книга „Време е…“

Ануш Тилкиян е позната на пловдивчани като позитивен и силно борбен човек. Вярва в демокрацията, в нейните най-чисти измерения. Използва добротата си за да осветли пътя на тези, които се лутат или дава личен пример на онези, които са се отказали от борбата, наречена „живот към по-добро“. (more…)

ГАРО БАРДИЗБАНЯН: САМОУК ИЗОБРЕТАТЕЛ, МУЗИКАНТ, СКИОР …

December 9, 2017

Garo_BДиректор на ски-учителите в Чепеларе, Почетен председател на Пловдивския ски клуб, корепетитор на първия естраден ансамбъл „Хеброс“ в Пловдив, първият воден скиор в България   и основател на школата по водни ски в Пловдив, треньор и съдия по ски и водни ски с международна категория …

Това е само част от биографията, която лъкатуши и се извива в семейния и професионален път на Гаро Бардизбанян, който използва за трамплин арменския си нюх и светоусещане за ред и цели в живота. Статиите написани за него от българските журналисти са обширни и пропити с гордост от постиженията на пловдивчанина. (more…)

2800 години от основаването на Ереван

December 9, 2017

Armenia-travel-E5XJT1Ереван е столицата и най-големият град на Армения, един от най-старите постоянно обитавани градове. Разположен по протежението на река Храздан, Ереван е административен, културен и индустриален център на страната.
Историята на Ереван датира от 8-ти век пр. Хр., с основаването на крепостта Еребуни през 782 г. пр. Хр. от цар Аргищи І в западния край на равнината Арарат. Еребуни (старото име на столицата) е проектиран като велик административен и религиозен център, кралска столица. (more…)

С медал „Св. Сахаг и Св. Месроб“ бе отличен известният режисьор Крикор Сатамян

December 1, 2017

satamian-nov-1-17Негово светейшество Карекин II, Католикос от всички арменци, връчи Медал на честта и Света енциклика на популярния актьор и режисьор Крикор Сатамян, който бе почетен за своята отдаденост през целия живот в изкуството и принос към арменския театър и за значителен принос в изкуството, културата, образованието и литературата. (more…)

„Клуб на дамите“ към ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив

November 22, 2017

P1160599На 5.11. 2017 г. жените от „Клуба на дамите“  след дълга лятна „ваканция“ откриха сезона на сбирките си за 2017-2018 г.

Всяка година г-жа Аракси Мъгърдичян, която положи и основите на клуба, официално открива сезона, но поради заболяване не можа да присъства, затова ни поздрави по телефона и отправи пожелания за „Продължаване на тази традиция под пламъка на добротворството – да не угасва никога. Аз съм с вас!“. Ние ѝ благодарихме с пожелания за пълно възстановяване. (more…)

Д-р Бохос Гаржарян: Основната тежест за запазването на Арменската диаспора се пада на арменската църква

November 17, 2017

Bohos_Garhjarian345Д-р Бохос Гаржарян е лекар по дентална медицина с висок професионален и обществен авторитет в град Русе. Активен е животът му и в арменската общност. От дълги години е Председател на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ в града. Много паметни събития, свързани с арменците в града се докоснаха до русенските съграждани на д-р Гаржарян, благодарение на неговата находчива мисъл и организаторски умения да композира запомнящи се събития като изложби на арменски художници, концерти на ВИС „Еребуни“ от Пловдив, представяне на знаменити арменци в града с техния принос за сънародниците ни по света. Подчертана е подкрепата на русенския председател на „Парекордзаган“ и към краеведа Хачик Лебикян, който има чувствителен принос към съхраняване историята на град Русе и това е една от неговите големи заслуги и генерира гордост, наред със следата, които са оставили арменските архитекти чрез бележите образци на архитектурното изкуство в Русе. Да поддържа жив арменския дух и история е една от житейските цели на д-р Гаржарян. (more…)

БЮСТЪТ НА ПЕЙО ЯВОРОВ Е ПЪРВАТА СТЪПКА В АЛЕЯТА НА ПИСАТЕЛИТЕ

November 15, 2017

22893989_2035635223374831_3130550179545065914_nПризнателните арменци не пропускат да отдадат почит на големия български поет Пейо Яворов, написал прочувствената елегия „Арменци“. Поредният поклон направи и Дворът на кирилицата.

Денят на будителите не бе избран случайно за откриване Алеята на писателите в Двора на кирилицата. Карен Алексанян – създател и идеолог на това патриотично българско светилище в Плиска винаги намира най-българските дати за освещаване и откриване на постоянно обновяващия се Двор на кирилицата. Своя нов духовен дом тук ще намерят близо 80 писатели, творили на кирилица. Идеята е отново на Карен Алексанян, с което допълва патриотичния пламък, който ще гори като вечен огън в Плиска и с пръст, донесена от родните места на творците. (more…)