Събития

Общоарменският Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ поздравява новоизбраният президент на Армения – Армен Сарксян с встъпването му в длъжност

April 17, 2018

AGBU (2)Този важен момент се случва във време, когато нашата страна е изправена пред много сложни регионални и глобални предизвикателства, както и вълнуващи възможности за просперитет. Тъй като отбелязваме нова ера в управлението на нашата република, съгласно ревизираната конституция, приета през 2016 г., ние виждаме голям потенциал за напредък, който ще изисква динамично ръководство и сътрудничество между всички страни. (more…)

РАЗХОДКА ДО ОДРИН с Клуба на Дамите при „Парекордзаган“

April 10, 2018

Muzei na zdravetoВсяка първа неделя на месеца те си организират сбирки в клуба в Стария град на Пловдив. Всеки път по две или три дами от тях са домакини по посрещането, с представяне на програма, която да обогати техния културен, социален и личен живот. (more…)

ТИ какво си направил за АРЦАХ

March 2, 2018

Кампания, която продължава …

Kr-SrentzКрикор Сренц, Председател на подводен клуб „Нептун“ в Пловдив продължава своята лична мисия в Армения и Арцах и през 2017 г. Миналата година в брой 190 писахме за неговото първо посещение в Арцах (2016 г.) и поставеното начало на обучение на водолази.

През 2017 г. той отново е в Арцах, като този път разширява полето на обучение и в Армения.

В плана им заляга и едноседмично пътуване из земите на Арцах, доближаване до историческите светини иекспедиция из паметните за арменския народ земи. (more…)

АРМЕНСКИ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ В БУРГАС

February 20, 2018

pokana bal

ПРОВОКАТИВНО И ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО „Време е…“

February 7, 2018

IMG_7139На 31 януари т.г., в ТракАрт, Пловдив, Ануш Тилкиян представи своята първа книга „Време е…“

Ануш Тилкиян е позната на пловдивчани като позитивен и силно борбен човек. Вярва в демокрацията, в нейните най-чисти измерения. Използва добротата си за да осветли пътя на тези, които се лутат или дава личен пример на онези, които са се отказали от борбата, наречена „живот към по-добро“. (more…)

На 16 декември 2017 г. в Пловдив се връчиха стипендиите на „Парекордзаган“ (AGBU)

January 15, 2018

DSC_0895555_HВ присъствието на почти цялото ръководство на пловдивския клон и почетния член – Аракси Мъгърдичян, се връчиха стипендиите на студенти от Пловдив и Хасково, които са одобрени от Образователния департамент на „Парекордзаган“ в Ню Йорк за академичната 2017 – 2018 г.

В началото на срещата Хрипсиме Ерниасян, член на УС на „Парекордзаган“ – клон Пловдив и  отговорен редактор на вестник „Парекордзагани Цайн“, представи на мултимедия Програмите на AGBU в Армения, като се спря по-подробно върху Лятната стажантска програма, която е основана през 1987 г. в САЩ, благодарение на дарители, които ежегодно поддържат паричните фондове за тази цел.  (more…)

29 ГОДИНИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В АРМЕНИЯ

December 14, 2017

CR01-A1На 7 декември 1988 г. в 11:41 минута местно време от мощно земетресението бяха унищожени град Спитак,

Ленинакан, (Гюмри), Кироваган (Ванадзор) и Степанаван. За половин минута земетресение пострадаха 21 града и 350 села, 58 от тях бяха напълно унищожени.

Председателят на Съвета на министрите на СССР – Николай Рижков бе ръководител на работата на Комисията за отстраняване на последствията. Той успя да събере екип от професионалисти – лекари, спасители, строители, архитекти, участвали в спасителни операции. За принос за възстановителни работи бе издигнат паметник на Николай Рижков в Спитак, в негова чест бе наименована улицата в Гюмри, а той самият бе награден с орден на Отечеството и титлата Национален герой на Републиката. (more…)

С медал „Св. Сахаг и Св. Месроб“ бе отличен известният режисьор Крикор Сатамян

December 1, 2017

satamian-nov-1-17Негово светейшество Карекин II, Католикос от всички арменци, връчи Медал на честта и Света енциклика на популярния актьор и режисьор Крикор Сатамян, който бе почетен за своята отдаденост през целия живот в изкуството и принос към арменския театър и за значителен принос в изкуството, културата, образованието и литературата. (more…)

„Клуб на дамите“ към ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив

November 22, 2017

P1160599На 5.11. 2017 г. жените от „Клуба на дамите“  след дълга лятна „ваканция“ откриха сезона на сбирките си за 2017-2018 г.

Всяка година г-жа Аракси Мъгърдичян, която положи и основите на клуба, официално открива сезона, но поради заболяване не можа да присъства, затова ни поздрави по телефона и отправи пожелания за „Продължаване на тази традиция под пламъка на добротворството – да не угасва никога. Аз съм с вас!“. Ние ѝ благодарихме с пожелания за пълно възстановяване. (more…)

ПРЕЗ М. НОЕМВРИ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ 50-ГОДИШНИНАТА ОТ ОТКРИВАНЕТО НА МЕМОРИАЛНИЯ КОМПЛЕКС ДЗИДЗЕРНАГАПЕРТ В ЕРЕВАН

November 21, 2017

Armenian Genocide MemorialКаква е символиката на емблематичния дизайн на Мемориала, който го превърна в централно място за поклонение на стотици хиляди хора по света?

Д-р Хайк Демоян* – директор на Музей-института за Арменския геноцид в Ереван, Армения разказва пред AGBU Web Talks:

Арменският мемориален комплекс е официалният паметник на Армения, посветен на жертвите на Арменския геноцид. Построен е през 1967 г. на хълма Дзидзернагаперт (Лястовица, на арм. – Ծիծեռնակաբերդ) в Ереван. Всяка година на 24 април (Арменския ден за възпоминание на Геноцида) хиляди арменци се събират пред паметника, за да почетат паметта на жертвите. Хората, които се събират в Дзидзернагаперт, носят свежи цветя от уважение към всички хора, убити в периода 1886-1915 г. в Османската империя. През годините мемориалът е посетен от широк кръг политици, художници, музиканти, спортисти и религиозни дейци. (more…)