Здравей ваканция!

IMG_7265Природата е извор на живота, а близостта с нея, още от детска възраст, създава навици, които изграждат в децата стремеж да я съхранят.

Първата инициатива, която Благотворителния съюз в Пловдив организира в началото на годината – ски-училище за децата от Съботното училище на “Парекордзаган” клон Пловдив преследваше две цели:
– да сближи децата с природата за здраве и спортни навици
– да сформира в децата колективно мислене и да им създаде нови, реални предизвикателства.

IMG_7212Програмата за укрепване и сближаване на интересите както на децата, така и на младежите, стипендиантите и членовете на пловдивския Благотворителен съюз започна със ски -училище за най-малките.

В слънчевия ден на 5 февруари т.г., децата от Съботното училище на Благотворителния съюз в Пловдив, ученици от курса по арменски език и от детска танцова група „Асхигнер“, придружени от преподавателката по арменски език арх. Алвард Бадваганян, родители и членове на ръководството, тръгнаха с организиран автобус към Бяла черква.

В самото сърце на Родопите на 1600 м. надморска височина, снежната писта очакваше малките скиори.

20180205_103903Със ски екипировка и добро настроение децата се впуснаха в това ново приключение. Инструкторите разделиха групата на напреднали и начинаещи. Много скоро над Балкана, огласен от детските им гласчета, изгря слънце. Чу се прискърцване и лифта тръгна. Първите смелчаци – Марина Дерваханян, Саркис Кочиян, Дани Хайрапетян и шестгодишната Вержиния Нурикян, с най-голям опит в ски-спусканията, вече бяха на изходна позиция и полетяха към далечния край на пистата.

IMG_7250В това време останалата група деца заучаваха основните движения със ските, следваха инструкциите на своя ски-учител и провеждаха упражнения на място.

След час и половина усилия върху „неуслужливата“ писта, на която начинаещите трудно се задържаха със ските, настъпи време за почивка. Последва още час обучение и вече по-уверени, децата изгаряха от нетърпение да се спуснат в предизвикателството към влека. Забавно бе и за нас наблюдателите да следим как в редица, сами спазвайки ред и дистанция се спускаха след своя учител – Мартин Войводов, следваха неговите движения, стигаха до влека, изкачваха се и отново се спускаха по стръмната писта.

В нас остана удовлетворението, че успяхме да подарим на децата този ден от ваканцията, който да прекарат сред природата, далеч от замърсения градски въздух и обсебващите електронни игри, телефони или компютри.

В рания следобед, със зачервени от слънцето лица и усмивки всички се отправиха към автобуса, който ни върна в Пловдив.

Ще продължим по начертания път и през следващите месеци на тази година с нови инициативи.

С благодарност към треньора Мартин Войводов за неговото търпение и внимание към децата.

Благодарим и на г-н Гаро Бардизбанян за неговите съвети и препоръки, с които ни запали по този спорт.

Хрипсиме Ерниасян