ТИ какво си направил за АРЦАХ

Кампания, която продължава …

Kr-SrentzКрикор Сренц, Председател на подводен клуб „Нептун“ в Пловдив продължава своята лична мисия в Армения и Арцах и през 2017 г. Миналата година в брой 190 писахме за неговото първо посещение в Арцах (2016 г.) и поставеното начало на обучение на водолази.

През 2017 г. той отново е в Арцах, като този път разширява полето на обучение и в Армения.

В плана им заляга и едноседмично пътуване из земите на Арцах, доближаване до историческите светини иекспедиция из паметните за арменския народ земи.

– Първоначално бяхме на езерото Севан в продължение на четири дни, по време на които проведохме обучение с водолази на вода, разказва Крикор Сренц. Тук се срещнах с  Вахе Мелконян, който бе от „Гражданска защита“(МЧС- Министерство на извънредните ситуации) на гр. Севан, добре подготвен водолаз. Той прояви интерес към обучението на екипа в Арцах. Стана ми добър помощник. После заминахме за Арцах. Последваха няколко дни теоретично обучение. Успях да извърша инспекция и текущи ремонти на служебното им оборудване. Групата беше почти в миналогодишния си състав, което позволи да надграждаме уменията. Това е от съществено значение, защото на базата на тези знания, които вече бях им дал, можехме да ги развием до постигане на самостоятелност, и по-важното – това на което съм ги научил самите те да предадат на другите. Обучението бе синтезирано в една седмица – започна на езерото Севан и завършихме отново в Степанакерт, Арцах. Преди да се разделим оставих на отряда екипировката, която бях подготвил за тях от България, с която покрихме най-съществените липси от 2016г.

Какво бе впечатлението ти от забележителностите, които видя?

-Обиколихме много места в Арцах, посетихме почти всички забележителности. Запознах се с местни хора.Междувременно бяхме на експедиция и към връх Арагац. На 3300 м надморска височинанаправихме гмуркане в езерото Кари. Запознах се с близък на легендарния Монте Мелконян, видях много снимков материал, ходихме на места, които само местните хора знаят. Заведоха ни до „Чешмата на Монте“, където е отдъхвал, близо до гр. Мартуни.

Как ти се стори Армения и Арцах след една година?

-В Арцах има огромна разликаот миналата година и то положителна. През 2016г голяма част от инфраструктурата, която отвежда до туристическите обекти беше процес на строителство – не беше довършена, пътищата не бяха асфалтирани. Сега всичко това е завършено. Работят много сериозно в насока подобряване на инфраструктурата. Хвърлят усилията си върху туризма. Изключително добре подготвени са екскурзоводите. Видяхме много групи от чуждестранни туристи, не само от Арменската диаспора. Към всеки туристически обект има магазини за сувенири, което също е добре за бизнеса. Посетихме крепостта Дикранакерт, възстановена по изключително красив начини с много вкус, с прилежащ музей. Забелязах, че се работи постоянно и по други обекти в Арцах. В Армения входа за всички забележителности, туристически обекти и манастири е безплатен, и това е много правилен подход. Туристите сами правят дарения и си купуват сувенири.

Какво те кара да продължаваш да пътуваш толкова далеч с личната си кола и на собствени разноски?

– Мотивира ме това, че самите хора с много желание се учат. Търся всякакви начини да бъда полезен на моя народ. Не съм си поставил срок, а крачка по крачка ще вървим напред. В това сътрудничество виждам перспектива.

Какво се случва с водолазите, които обучаваш, когато не си там?

-Ние поддържаме връзка в професионална насока и през времето, когато не съм там. По моя идея започнахме с Вахе онлайн обучение, през неактивното време за да им бъда полезен. Той е квалифициран с международен сертификати чрез двама сънародници от Тулуза, Франция, единият от тях е пионер в тази област, днес е на 76 години.

Кой е ВахеМелконян и защо е събудил твоят интерес?

Kr_Srentz2-Подготвен и дисциплиниран водолаз е. Създал е в Армения клуб за подводни изследвания изцяло на доброволни начала.Живял и израснал е край езерото Севан.С него решихме, след като му съдействам да премине необходимият курс, самият той да започне да обучава по международни стандарти, каквато бе моята първоначална идея, т.е.клубът му да има правото да сертифицира по международните стандарти.Тази година имахме занимания и в Армения с цел да ги подготвя, защото да влезнеш във водата е едно, а да влезнеш във водата по безопасен начин и да излезеш по същия безопасен начин е друго.Тази моята дейност бе отразена и на сайта на Министерството за извънредни ситуации.

Какво бъдеще има тази твоя идея?

-Планираме с Вахе за 2018 г. да направим обучение на езерото Севан за няколко дена и обучените ще ги сертифицираме като част от неговия учебен процес. Да, нямам големи очаквания, че хората ще проявят интерес още в началото, защото това е нещо ново за Армения. Но ще се видим през есента на 2018 г., когато отново заминавам за Армения и Арцах, за да продължа работата си.

Разговаря Хрипсиме ЕРНИАСЯН