ПРОВОКАТИВНО И ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО „Време е…“

IMG_7139На 31 януари т.г., в ТракАрт, Пловдив, Ануш Тилкиян представи своята първа книга „Време е…“

Ануш Тилкиян е позната на пловдивчани като позитивен и силно борбен човек. Вярва в демокрацията, в нейните най-чисти измерения. Използва добротата си за да осветли пътя на тези, които се лутат или дава личен пример на онези, които са се отказали от борбата, наречена „живот към по-добро“.

Ануш Тилкиян пише книгата „Време е…“, а за да сподели с другите своя житейски и професионален опит, чрез който винаги се е вписвала по най-благороден начин в нашия обществен живот, било като арменка или гражданин на Пловдив. Политиката не й е чужда, болката от неосъществената синя демокрация попива в страниците от живота й, описан в книгата, а обществената й ангажираност винаги предизвиква респект и доверие.

Да напишеш книга за своя личен живот и да повдигнеш завесата на твоите чувства пред живите си съвременници е смелост, която не всеки притежава. Това прави книгата „Време е…“ в предизвикателство за читателя. Всъщност самото заглавие е провокация.

Както и модераторът й каза по време на презентацията, не всеки ден разгръщаш книга, която завършва към читателите с обръщението – „Обичам ви“. Ануш Тилкиян наистина обича хората, приема техните възгледи, навици, добри или недобри постъпки с житейска мъдрост.

IMG_7165Книгата е написана така, сякаш самият автор ти говори. Емоционалният ѝ и топъл тембър те завладява, докато я четеш. И все пак тя не е за предубедените, а за любопитните. За тези, които приемат предизвикателствата в нейния живот, като урок или пътеводител.

С подчертан вкус към живота и външния си вид Ануш Тилкиян  винаги впечатлява. Дори и презентацията й бе с подбрана програма и прекрасен модератор Добрина Проданова, д-р на икономическите науки и Председател на Търговска камара, Пловдив. С две оперни изпълнения на известни арии от оперната певица Дарина Петкова, на пианото – Деляна Мирчева, интелектуалната вечер бе нюансирана с много финес и в хармония със създаденото  настроение и повод.

IMG_7149Отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“ каза топли думи за автора и книгата „Време е…“ – „Може да си завършил консерватория, но да не станеш добър певец, може много да си учил, но да не станеш добър специалист. Но ако имаш талант, значи Бог е с теб. Талантът е даден на Ануш Тилкиян от Бог“.

След като прочетете книгата, вие ще сте готови сами да намерите отговора  „Време е…“ за какво? И това няма да бъде отговор, който автора ще постави във вашите мисли, а вашата стъпка към бъдещето ви. Може би е Време за промяна, за любов, за решителност, за семейството или за кариера? Аз бих започнала книгата от последната глава „Радостта от живота“. Заглавието подсказва защо бих избрала нея.

Хрипсиме Ерниасян