БЮСТЪТ НА ПЕЙО ЯВОРОВ Е ПЪРВАТА СТЪПКА В АЛЕЯТА НА ПИСАТЕЛИТЕ

22893989_2035635223374831_3130550179545065914_nПризнателните арменци не пропускат да отдадат почит на големия български поет Пейо Яворов, написал прочувствената елегия „Арменци“. Поредният поклон направи и Дворът на кирилицата.

Денят на будителите не бе избран случайно за откриване Алеята на писателите в Двора на кирилицата. Карен Алексанян – създател и идеолог на това патриотично българско светилище в Плиска винаги намира най-българските дати за освещаване и откриване на постоянно обновяващия се Двор на кирилицата. Своя нов духовен дом тук ще намерят близо 80 писатели, творили на кирилица. Идеята е отново на Карен Алексанян, с което допълва патриотичния пламък, който ще гори като вечен огън в Плиска и с пръст, донесена от родните места на творците.

Първият паметник в “Алеята на писателите” в Двора на Кирилицата е дар от Съюза на Арменците в Европа с Председател за България Артур Хованесян. Скулптур е Аршак Тъжикян.

sassssssssss(1)Независимо от това, че се случва през работната седмица, Дворът бе изпълнен с хора дошли от близо и далеч. Духовният глава на арменците в България Негово Високопреподобие Исахак Похосян също почете откриването на паметника на българския поет и войвода Пейо Яворов. С тържествен водосвет, извършен от духовника на Двора на Кирилицата отец Андрей, бе осветен пантеона на творците. Шепа земя и живи цветя от двора на родната къща на бележития поет поднесе уредникът на музей “Пейо К. Яворов” в Чирпан г-н Тодор Иванов.

На 25 ноември т.г. ще се открие и бюстът на патриарха на българската литература Иван Вазов. Следващият ще бъде на големият революционер и поет Христо Ботев.

DSC_5158Посвещавам този културен ансамбъл на паметта на майка ми, заради всичко, на което ме е научила“, казва Карен Алексанян.