Григор Джаникян: „ВСЯКА ГОДИНА ДА ВДИГАМЕ НАЗДРАВИЦА ЗА СВОБОДЕН И НЕЗАВИСИМ АРЦАХ“

IMG_7000567На 12 ноември т.г. в Арменския културен дом в Пловдив бе организирана от сдружение „Арменска общност“ – Пловдив среща с Григор Джаникян от Армения. Григор Джаникян е носителят на първа награда на организирания от сдружението Литературен конкурс тази година, посветен на 102 г. от Арменския геноцид.

Предварително обявената наградата за първо място – билет до Армения (тъй като и самите организатори не подозираха, че конкурсът ще надхвърли границите на България), всъщност бе спечелена от г-н Джаникян. Така билетът бе закупен, но не за Армения, а от Армения за България и награденият писател пристигна в България в началото на м. ноември 2017 г.

В неделния ден, след църковната служба, на организираната първа за сезона „среща на чаша чай“ от духовния пастир на пловдивския храм отец Храч Мурадян в Арменския културен дом се събрахме, за да уважим госта от Армения и да поговорим за Арцах – тема, която живо ни интересува.

Отец Храч поздрави миряните и даде начало на превърналата се от две години в традиция „среща на чаша чай“. Той обясни откъде идва тази традиция и какво значение има за Арменската църква.

IMG_6985След това отец Храч Мурадян представи нашия гост, а темата по която предстоеше да разговаряме бе „Борбата на Арцах и създаване на третата република“. Григор Джаникян е зам. председател на Съюза на арменските писатели, публицист, писател и преводач, роден в България, в град Хасково. Завършил е Ереванския университет за чужди езици и висш курс в Московския литературен университет. Носител е на много награди, сред които “Златно перо” на Съюза на журналистите на Армения. Майор  от Арменската армия. Негови творби са превеждани на чужди езици.

345С изключителен патос и вдъхновение г-н Джаникян говорѝ за Арцах, даде ни вяра, че тази земя няма да бъде отстъпена. Говорѝ за героизма на арменския народ, за неговото постоянство и разкáза за усмихнатия народ, който твърди, че животът му в Арцах е прекрасен. Каза, че сред неговите приятели има традиция всяка Нова година, навръх празника, арменците да пият за свободен и независим Арцах и един ден това наистина ще бъде факт.

Пловдивския поет Зохраб Аликян поднесе поздравления към госта с думите:

Днес имахме щастието да чуем една интересна беседа: „Борбата на народа на Арцах (Нагорни Карабах) и създаването на „Трета Република“. Темата е важна за нас – арменците, особено по отношение на арменсктата диаспора – 102 години след Геноцида над арменците. Ние от настоящите поколения сме длъжни да продължим борбата, за да изпълним завещанието на нашите предци – на базата на националните ни права и международните закони да си възвърнем земите на историческа Армения“.

IMG_6990567Той прочете стихотворение, посветено на госта.  

Поетесата Рамела Бохосян прочете също свое стихотворение, посветено на Армения от последната си стихосбирка „Две ноти светлина“ (2016 г.).

На чаша чай и кафе, поднесени със сладки, осигурени от ЦН при храм „Сурп Кеворк“ и дарители, интелектуалната среща в неделния ранен следобед премина в приятна обстановка, освежена с присъствието на г-н Джаникян в създадената уютна и приветлива компания на присъстващите.