„Клуб на дамите“ към ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив

P1160599На 5.11. 2017 г. жените от „Клуба на дамите“  след дълга лятна „ваканция“ откриха сезона на сбирките си за 2017-2018 г.

Всяка година г-жа Аракси Мъгърдичян, която положи и основите на клуба, официално открива сезона, но поради заболяване не можа да присъства, затова ни поздрави по телефона и отправи пожелания за „Продължаване на тази традиция под пламъка на добротворството – да не угасва никога. Аз съм с вас!“. Ние ѝ благодарихме с пожелания за пълно възстановяване.

Първите ни домакини бяха Мери Тутян и Мари Махмузлян. Като член на ръководството на ОАБС Пловдив, Мери ни поздрави с „добре дошли“ и ни представи единствения мъж сред нас – гост от Армения г-н Григор Джаникян. Той е завършил френска филология във Франция. Работи като  писател, публицист, преводач. Г-н Джаникян е носител на награда „Златното перо“. Написал е 17 книги, които са преведени на различни езици. Той е носител и на Първа награда на конкурса на  Арменската общност за литературно произведение на тема „Арменския геноцид“ с разказа си „Болката на земята“. Григор Джаникян е роден в Хасково, но родителите му се изселват в Армения. „Корените ми са от Родосто и Чорлу“ – каза той. Почти всичките ми предци вече са покойници, а нашите поколения са в Армения. Най-скъпото нещо след родителите е Родината. През преселническия период в Армения дойдоха много богати арменци от Баку, Халеп и другаде и ние, местните ги приехме  с отворени обятия. Аз обичам да говоря и пиша за любовта – тази, която дарихме на новодошлите в Армения наши братя и сестри и за любовта между мъжа и жената (Адам и Ева) – тя е тази, която ще напълни света с щастие – каза писателят.   

P1160595Мери Тутян попита г-н Григор Джаникян в какъв жанр обича да пише. Отговорът беше „проза“. “След отпечатания I том „Освобождаването на Карабах“ в момента пиша II том за „Освобождаването на Нахичеван“. А III том ще бъде за езика „Аревелян йев аревмъдян хайрен“ (Източен и западен арменски език). Ние, арменците имаме по две неща, като например: йергу какад (два върха на Арарат),  два синода – Ечмиадзин и Киликия и т.н.“.

Г-н Джаникян ни почерпи с арменски бонбони, а Мери Тутян му подари като сувенир логото на ОАБС “Парекордзаган” и броеве от в-к „Парекордзагани цайн“. Благодарности, снимка за спомен и до нови срещи. Благодарим и на г-жа Елиз Кечян за представянето на госта.

След разговора с писателя, на чаша кафе с малко коняк и сладки и разбира се с ануш-абура (ашурето) на Арто Тутян от р-т „Ереван“, Мери ни прочете и предостави плана  за дейността на клуба на дамите за 2017-2018 г. Точките са 19 – да си пожелаем реализация на поставените цели.

На сбирката бе представена и г-жа Анжел Максудян като най-новия ни член, възпитаник на Арменското училище, понастоящем пенсионерка и баба на внуци. Добре дошла, Анжел!

На 8 ноември т.г. в клуба ни бе прожектиран филмът „Обещанието“ – американска продукция за геноцида. 

На  9 ноември танцовите състави към ОАБС „Астхигнер“ и „Нърани“ се представиха на Фестивала на етносите по покана на председателката на „Ереван“ – Такухи Маникян. Участие взе и ВИС „Еребуни“. Фестивалът се проведе на сцената на Държавната опера в Стара Загора.     

Програмата е много разнообразна и ние ще се постараем да я изпълним. „Клубът на дамите“ е едно отворено арменско общество, което приема без обезателно членство към „Парекордзаган“ наши приятелки и фенки  всяка първа неделя на месеца от 16 ч. в клуба на ОАБС. Заповядайте на добра воля – ще има сладки раздумки за добри намерения и духовност.

Наближава краят на още една година. Нека ние, жените-арменки – майки, лели и баби дадем пример и посеем поне по едно зрънце любов към род и Родина. Бъдете здрави и до нови срещи!

Силва Долмаян