С медал „Св. Сахаг и Св. Месроб“ бе отличен известният режисьор Крикор Сатамян

satamian-nov-1-17Негово светейшество Карекин II, Католикос от всички арменци, връчи Медал на честта и Света енциклика на популярния актьор и режисьор Крикор Сатамян, който бе почетен за своята отдаденост през целия живот в изкуството и принос към арменския театър и за значителен принос в изкуството, културата, образованието и литературата.
Заобиколен от приятели, семейство и колеги от Западната епархия на арменската църква, Саматян прие тази награда с благодарност към Негово Светейшество Карекин II и Епархията. “Получаването на този медал на честта е невероятен момент за мен. Чувствам се щастлив, че имах тази уникална възможност да правя това, което обичам”, каза Сатамян. “Горд съм, че служих на арменския народ чрез арменски театър и културните програми на „Парекордзаган” (AGBU).

Дългогодишният опит на Сатамян, както и режисьорския му стаж оказват значително влияние върху развитието на театъра в Диаспората. През 1960 г. за пръв път се присъединява към известната театрална група на AGBU в Бейрут, Ливан – „Вахрам Папазян“ като млад актьор, а по-късно е назначен за художествен ръководител. През следващите години става художествен директор на AGBU в Ню Йорк и оттогава създава няколко театрални групи: в Бостън, Детройт, Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Буенос Айрес. От 2013 г. Сатамян е художествен ръководител на театрална трупа на AGBU в Лос Анджелис – „Крикор Сатамян“, известен преди като театрална трупа  на AGBU – „Ардавазд“.

Сатамян е режисирал над 87 пиеси, три оперети и е участвал в над 70 пиеси, шоута и филми. Работил е също и с известни актьори като Брук Шийлдс, Джон Траволта и Джон Кюсак. Бил е преподавател по театрално майсторство в Американския университет в Бейрут (АУБ), неговата алма матер и училището на AGBU „Манукян-Демирджиян“ в Канога парк.