2800 години от основаването на Ереван

Armenia-travel-E5XJT1Ереван е столицата и най-големият град на Армения, един от най-старите постоянно обитавани градове. Разположен по протежението на река Храздан, Ереван е административен, културен и индустриален център на страната.
Историята на Ереван датира от 8-ти век пр. Хр., с основаването на крепостта Еребуни през 782 г. пр. Хр. от цар Аргищи І в западния край на равнината Арарат. Еребуни (старото име на столицата) е проектиран като велик административен и религиозен център, кралска столица.

Няколко забележителни неща, които вероятно не знаете за Армения

 • Столицата на Армения е една от най-старите столици в света …
  Арменската столица Ереван е един от най-старите населени градове в света, построена 29 години преди Рим. Създадена е през 783 г. пр. Хр.
 • Има паметник на арменската азбука
  През 2005 г., когато арменската азбука отпразнува 1600-ия си рожден ден, в Армения издигат 39 каменни статуи, изобразяващи нейните букви. Мястото е град Абаран, където са положени костите на създателя ѝ – Месроб Мащоц.
 • Три обекта в Армения са признати от ЮНЕСКО за световно наследство: манастирите Хагпат и Санахин; катедралата и църквите на Ечмиадзин (Св. Престол) и археологическия обект Звартноц; и манастира Гехарт.
 • Най-голямото езеро в Кавказ е езерото Севан. То заема 1/6 от територията на Армения. На брега ѝ се намира монашеският комплекс Севанаванк, който е сред най-популярните забележителности на Армения.
 • Арменския хляб – лаваш е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2014 г.
  Лаваш е вкусен плосък хляб, който е крайъгълният камък на арменската кухня. Важно е да се знае, че той се е приготвял в тонир ( вкопани в земята пещи) – технология, която се използва и до днес.
 • Природа на Армения предоставя подходяща среда, в която можете да срещнете 345 от общо 530 вида птици.
 • В Армения е построен рекорден по дължина кабинков лифт
  Според световните рекорди на “Гинес”, най-дългият безжичен двупосочен кабинков лифт е “Татев”, с дължина 5,752 м. Грандиозният кабинков лифт свързва село Хализор с Татевския манастир и предлага великолепна гледка към река Воротан.
 • Тя е дом на най-старата винарна в света
  Поне това твърдят археолозите, които през 2011 г. са открили най-старата винарска изба на планетата, в пещера, близо до селището Арени.
 • Чърчил е обичал арменския коняк …
  По време на Втората световна война Йосиф Сталин изпраща няколко десетки каси с

  Sevan-travel-AP109511065

  арменски коняк на Уинстън Чърчил, който тогавашният британски премиер консумирал с удоволствие.

 • Националният символ на Армения се намира в Турция
  Снежната планина Арарат е национален символ на Армения и се счита за свещен от много арменци. Тя заема видно място в арменското изкуство и литература и е изобразен върху герба на страната, но в действителност се намира в границите на Турция. Но това не винаги е било така.
 • Арменците знаят къде е Ноевият ковчег

Широко разпространено е  убеждението, че Ноевият ковчег е заседнал в ледовете на върха на планината Арарат.

 • Армения е загубила 1,5 милиона души в Арменския геноцид
  През 1915 г. Османското правителство организира системното унищожаване на над 1,5 милиона арменци – акт, известен като Арменския геноцид. Турция, която е наследник на Османската империя, отрича, че това е геноцид, но правителствата на 28 държави – включително Великобритания, Русия и Франция – признават събитията като акт на геноцид.
 • Шахът е част от учебната програма
  Което обяснява защо арменците са толкова добри в това. Страната се доказа като световен шампион в спорта. Изявени са имената на Съмпат Лъпутян, Тигран Петросян, Гари Каспаров, Левон Аронян и др. Левон Аронян е на 2-ро място в листата на ФИДЕ за 2017 г.
 • Те са първата нация, която приема християнството за официална държавна религия…

Християнството се е разпространило в царство Армения скоро след смъртта на Исус, и още в  началото на IV век се налага като държавна религия.

 • .. И църквите го доказват

От хилядолетни манастири до полуразрушени катедрали, в Армения са пръснати християнски огнища: не случайно я наричат “земя на църкви”. Невъзможно е да се определи най-ценната базилика в Армения, но един от любимите е манастирът Татев от IX-ти век; един зашеметяващ античен храм в район с непресъхваща красота.