29 ГОДИНИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В АРМЕНИЯ

CR01-A1На 7 декември 1988 г. в 11:41 минута местно време от мощно земетресението бяха унищожени град Спитак,

Ленинакан, (Гюмри), Кироваган (Ванадзор) и Степанаван. За половин минута земетресение пострадаха 21 града и 350 села, 58 от тях бяха напълно унищожени.

Председателят на Съвета на министрите на СССР – Николай Рижков бе ръководител на работата на Комисията за отстраняване на последствията. Той успя да събере екип от професионалисти – лекари, спасители, строители, архитекти, участвали в спасителни операции. За принос за възстановителни работи бе издигнат паметник на Николай Рижков в Спитак, в негова чест бе наименована улицата в Гюмри, а той самият бе награден с орден на Отечеството и титлата Национален герой на Републиката.

Национален герой Армения стана и един американски милиардер – Кърк Крикорян, който до тогава никога не е посещавал историческата си родина, но изпрати самолети с медицински консумативи и хуманитарна помощ. Стотици къщи бяха построени за негова сметка. По-късно арменският филантроп основа фондация, която плати за изграждането на училища, музеи, пътища, възстановяване на паметници. В същото време самият Крикоян посети Армения за първи път през 1998 г., когато беше на 81 години.

Френският композитор и писател Пиер Шефер още работеше в спасителния екип в Ленинакан, докато всички други чуждестранни работници бяха помолени да напуснат руините, когато загубиха последната надежда да намерят живи хора под руините.

Международни благодетели Джон Дий и Павел Ловел издадоха през 1990 г. благотворителен музикален албум «Рок в помощ Арме24837519_10213455124144857_4406866752029070730_oния», който включи в състава си групи и изпълнители като Гари Мур, Дийп Пърпъл, Бон Джоуви, Пинк Флойд, Куин, Уайт снек и много други. Приходите от албума са били предоставени в помощ на пострадалите от земетресението Спитак.

Шарл Азнавур, който веднага след земетресението, организира превоз до Армения на финансова и хуманитарна помощ, заедно с Жордж Гарваренц написа песента “За теб, Армения”, която се превърна в химн на възраждането на Армения заедно с участието на 87 международни звезди, сред тях Ванеса Паради, Салваторе Адамо, Джейн Бъркин, Мирей Матийо, Марина Влади, Патрисия Каас. Клипът към песента е заснет от известния режисьор Анри Верньой.