Новогодишен Поздрав от Председателя на “Парекордзаган” – БЕРДЖ СЕТРАКЯН

Berge SetrakianЕто, че отново сме изправени пред прага на една нова година, мотивирани да продължим по правилния път, изграждан през последната една година, и вдъхновени да отворим нови врати за арменците по целия свят.

За AGBU, изминалата 2017 г. беше година на обещанието, буквално и преносно, тъй като видяхме как нашата организация успя да отговори на нуждите на разнообразните ни общности и в същото време се разрасна благодарение на нови инициативи, действени партньорства и сътрудничества от изключително голямо значение. Именно тези усилия отразяват ясния ни стратегически фокус върху културните, образователните, хуманитарните и социално-икономическите програми за развитие, като същевременно оставаме верни и на истинските ценности на AGBU, както и на идеята на нашите основатели.

Едно от най-значимите ни усилия за бъдещо развитие е, и ще продължи да бъде, оказването на помощ на нашите приятели арменци, които са били принудени да започнат нов живот, в резултат на гражданските вълнения в Сирия. Нашата хуманитарна дейност осигури на безброй семейства образование, здравеопазване, субсидии за бизнес и най-вече огромна морална подкрепа.

След като отворихме сърцата си за всички, нашите отдадени членове от цял свят също откриха своите начини да продължат да укрепват и разпространяват дългогодишните ни програми, подкрепяйки нашия процъфтяващ отдел за художествени изкуства, обогатявайки училищата ни и включвайки се в многобройните ни младежки инициативи.

AGBU Logo - ExtendedБез съмнение, един от най-ярките акценти на изминалата година е активната роля, която AGBU изигра във всички наши общности като спомогна за популяризирането на първата пълнометражна холивудска продукция „Обещанието“, която има изключителна стойност и разказва за трагичната история на Арменския геноцид. С безупречния си актьорски състав и спечелилия наградата „Оскар“ режисьор, филмът „Обещанието“ също изобразява издръжливостта на арменския народ, като в същото време предоставя и уникалната възможност на останалите хора да научат повече за нашата история както чрез продукцията, така и чрез всеобхватната кампания, координирана от AGBU, която от своя страна представя историята за Геноцида в училищата и библиотеките в САЩ. Там историята започва да се изучава дори и в класните стаи.

Осъзнавайки значението на социалните медии и технологиите, за да привлече възможно най-голяма аудитория, AGBU създава и популяризира необходимите такива, за да бъде в крак с модерните тенденции в света. Хибридните класни стаи вече дават възможност на ученици чак от Нова Зеландия да учат арменски език именно чрез арменските виртуални класни стаи (AVC), а подкрепата ни за програмата ANI свързва учители по английски език от различни общности да насърчават обучаващите се в цяла Армения. Важно е да споменем и серията ни WebTalks, която представя разнообразни теми, вариращи от  тази за илюстрираните ръкописи до ролята на арменската жена в началото на века.

Може би едни от най-добрите индикации за това колко важна организация е всъщност AGBU са новите партньорства и сътрудничества, които разширяват обхвата на нашите операции и въздействието им в арменския свят и извън него.

В Армения работихме редовно със Светия престол на Ечмиадзин, Делегацията на Европейския съюз, Министерството на образованието, Министерството на отбраната и много други неправителствени организации. Нашите отдели, клонове и офиси работиха усилено по проекти и събития заедно със Смитсонския Институт, партньорската фондация “Евразия” и Института за публична политика и международни отношения „Исам Фарес“ на Американския университет в Бейрут (AUB) , като това са само част от всички. Вярваме, че тепърва ни предстои още много през 2018 г., като например сътрудничеството с музея на изкуството „Метрополитън“ за впечатляващото му изложение през есента на новата година, озаглавено “Армения”.

Тези взаимоотношения са жизненоважни, за да се гарантира, че нашата история се знае и че бъдещето ни е сигурно.

AGBU също се гордее, че успя да участва заедно с Oрганизацията на обединените нации в отбелязването на Международния ден за възпоменание и почитане на достойнството на жертвите на престъплението геноцид от и за предотвратяването на тези престъпления на 9 декември, в който се изтъкнаха въпросите за информираността относно геноцида, човешките права и помощта за бежанците. С организирани симпозиуми на вече три континента, AGBU успя да запознае още повече народи с историята за Aрменския геноцид  като се съсредоточи върху разработването на превантивни решения за останалите общности. Изключително важно е всички наши общности да сформират подобни форуми, за да почетем нашите предци, като активно се ангажират с разработването на превантивни и образователни мерки. AGBU благодари за упоритата работа на нашия отдаден персонал, за огромните усилия на нашите отдели, клонове и хиляди доброволци, както и на изключителната щедрост на благодетелите и поддръжниците ни. За мен е голяма чест и същевременно огромна радост да виждам Вашето желание и отдаденост в каузата да постигнем целта на нашата невероятна организация.

Преди няколко години подканих всички нас от семейството на AGBU да разширим кръгозора си като се опитаме да погледнем отвъд местната общност; да се включваме в програми и проекти, които облагодетелстват арменската нация по света, да мислим и да действаме като глобалните арменци, които трябва да бъдем, за да осигурим едно светло бъдеще на нашия народ. Благодарен съм на толкова много от вас, че правите точно това и не спирате да вярвате, че ако продължим по този път, ще укрепим единството на нашата глобална нация.

Пожелавам на всички ви една мирна, изобилстваща от здраве и успешна нова година.

Превод от английски: Адела Геворкян