На 16 декември 2017 г. в Пловдив се връчиха стипендиите на „Парекордзаган“ (AGBU)

DSC_0895555_HВ присъствието на почти цялото ръководство на пловдивския клон и почетния член – Аракси Мъгърдичян, се връчиха стипендиите на студенти от Пловдив и Хасково, които са одобрени от Образователния департамент на „Парекордзаган“ в Ню Йорк за академичната 2017 – 2018 г.

В началото на срещата Хрипсиме Ерниасян, член на УС на „Парекордзаган“ – клон Пловдив и  отговорен редактор на вестник „Парекордзагани Цайн“, представи на мултимедия Програмите на AGBU в Армения, като се спря по-подробно върху Лятната стажантска програма, която е основана през 1987 г. в САЩ, благодарение на дарители, които ежегодно поддържат паричните фондове за тази цел.   

Тя подчерта, че програмата, насочена към кариерно развитие на младите студенти трябва да бъде използвана рационално и че AGBU е единствената организация в България, която предлага такава възможност на младите арменци.

DSC_0849_HХрипсиме Ерниасян показа в снимки участието на 12 деца и младежи от пловдивския клон в периода 2013 – 2017 г.:  Открий Армения, Музикална Армения, Скаутски лагер „Антраник“, Лятната стажантска програма в Ереван, вкл. и организираната от Министерството на Диаспората на Армения програма – „Ари Дун“ и на Международния събор на младежите в Ечмиадзин. „Единствените участници от България в Програмите на AGBU в Армения, на които са присъствали към днешна дата деца и младежи е от „Парекордзаган“ – клон Пловдив“, подчерта тя.  

Това става възможно благодарение на усилията на председателя на организацията в Пловдив г-н Рупен Чавушян и двама души – членове на Благотворителния съюз в Пловдив, възпитаници на прочутия колеж „Мелконян“ в Кипър – Хрипсиме Нурикян и Силвия Гелгелян, които организират в посочения период Благотворителен бал – през м. април 2013 г. и м. ноември 2016 г. Целта е да се осигурят средства за участие в избраните програми.

DSC_0852_HПрезентацията завърши с изказването на Силвия Гелгелян, член на УС на „Парекордзаган“ – клон Пловдив. Тя разказа за тяхната мотивация, как възниква идеята и как тя се осъществява. Да подкрепят идеята се отзовават съмишленици на „Парекордзаган“ от цялата страна. Но как възниква тя? На една от програмите участва Силвия Гелгелян. Стъпвайки на арменска земя тя е обзета от чувство, което трудно може да опише. Емоционалната вълна от допира с Армения, която я обгръща с цялата си красота, не я напуска и след завръщането ѝ в България.

Заедно с Хрипси Нурикян решават, че могат да дадат такава възможност и на други млади хора, които все още не са почувствали силната връзка с отечеството. И резултатите са повече от очакваното. Следва втори Благотворителен бал с още по-голям успех. „Поетото предизвикателство на нашата организация ще има продължение“, обеща тя.

IMG_70930009Хрипсиме Ерниасян запозна младите стипендианти и с дейността на пловдивския клон, с нейните самодейни групи, програмата за изучаване на арменски език – AVC на съботното училище, детския лагер „ХайЛер“ и връзката на организацията с Армения и Арцах:

„Споделяме с вас всичко това, тъй като един ден вие можете да бъдете на нашето място, защото идва време, в което всички ние по съвест отговаряме на подадената днес ръка от „Парекордзаган“.

Лично Председателят на организацията – Рупен Чавушян връчи стипендиите на присъстващите студенти, придружени с подарък за всеки студент – изработен от месDSC_0857_Hинг арменски кръст, който Пловдивският клон е закупил с Благотворителна цел за подпомагане на новосъздаденото арменско читалище в Шумен, което носи името на прочутия писател от арменски произход „Уилям Сароян“. Председателят фокусира вниманието на присъстващите върху основните ценности на организацията, благодарение на които и до днес тя поддържа фондове, чрез които да стимулира образованието сред младите арменци.

Стипендията на Дани Атанасов от Добрич бе връчена от Председателя на 26101975_H“Парекордзаган” клон Добрич – Едуард Коконян.

 

Снимки: Крикор Аракелян