Какви са арменците, които днес живеят в Турция?

turkey_armenian-school_0Този въпрос е по-труден за отговор, тъй като някои от арменските имигранти са в Турция от много години, докато други са новопристигнали. Точният им брой е неясен, тъй като по-голямата част от тях не са документирани.

Макар че между Турция и Армения съществува напрежение, хиляди арменци идват в Турция за по-добър живот. За мнозина търсенето на по-висок жизнен стандарт е по-силно от политиката и национализма.  

Тансу Чилер, бивш турски премиер каза, че през 2000 г. в Турция живеят незаконно 30 000 арменски граждани. Ясар Якис, който заемаше поста Министър на външните работи, каза през 2002 г., че са 70 000 души, докато бившият външен министър Абдула Гюл съобщи, че са  40 000 души през 2005 г. През април 2015 г. турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция си запазва правото да депортира около 100 000 арменци, които не са граждани на Турция, но работят там. Изявлението дойде часове преди Европейският парламент да гласува резолюция, в която се призовава Турция да признае масовите убийства на арменците за 1915 г. като “Геноцид”.

armenia-getronagan_armenian_high_school_in_istanbul-suren_deheryanБаруйр Куюмджиян, редактор в “Агос”, арменски вестник, издаван в Турция, каза пред Ал Джазира, че броят на арменските имигранти в Турция е преувеличен. “Турция е преходна точка. Някои от арменците просто преминават през Турция и продължават да пътуват към Европа”, каза той. “Тъй като влизат с туристическа виза и напускат по нелегален начин, се записва само влизането им, така че данните са подвеждащи”.

Турското правителство позволява на гражданите от съседните страни да влизат свободно в страната без визи или получават туристически визи, а след това остават в страната и след изтичането им.

Давит Хачатрян, 26-годишният заместник-директор на арменско училище в Турция, живее в страната в продължение на две години и притежава разрешение за пребиваване. „Не съм взел решение да дойда в Турция за една нощ. Родителите ми са тук от 14 години. Завършил съм право, магистърска степен, но за мен нямаше работа в Армения”, каза той пред “Ал Джазира”. “Тук спестявам $ 600 на месец, което е два пъти повече, отколкото бих спечелил в Армения. Семействата, които живеят тук биха се върнали, ако можеха да получат същите пари в Армения”.

За да получи разрешение за пребиваване, както е направил Хачатрян, имигрантите трябва да убедят турските власти, че разполагат с достатъчно ресурси, за да живеят в Турция, като представят банкови депозити с висока стойност, нещо, което имигрантските семейства рядко имат. Няколко арменски болници в Истанбул помагат на нелегалните имигранти, когато имат здравословни проблеми. Междувременно по-голямата част от имигрантите са жени, които работят като домашни прислужници, гледат деца, готвят и почистват домове. Мъжете най-често намират работа в заводи и цехове, където плащат по-малко.

Armenina in TurkeyАрменско училище, което се намира в подземието на Арменска църква в Истанбул (на снимката)

Де факто арменското училище, скрито под църквата, е създадено през 2008 г. и нараства, тъй като идват все повече имигранти от Армения. Дипломата, която предоставя, е призната в Армения. Учениците, които учат в това средно училище, не могат официално да се записват в малцинствени училища в Турция, тъй като те трябва да са турски граждани с малцинствен статус. Те могат да бъдат само гостуващи студенти, без да получат диплома в края на обучението си. Всички учители са имигранти от Армения и езикът на обучение е арменски, тъй като почти никое от децата не говори турски.