За нас

Общоарменски Благотворителен Съюз „Парекордзаган” клон Пловдив е създаден през януари 1910 г. След установяване на комунистическа власт в България (1944 г.) с решение на Народното събрание от 1946 г. дейността на “Прекордзаган” е прекратена, както и всички други подобни организации в страната.

Основните му цели са да подкрепя и популяризира различни форми за национално съхранение. Да насърчава активността на младите чрез образователни, културни, спортни и социални мероприятия. Да издава художествени, класически, съвременни и литературни арменски творби, с които да поддържа харизматичната връзка с арменското наследство и исторически ценности. Да допринася за утвърждаването на християнските ценности като работи в близка връзка с арменската апостолическа православна църква. „Парекордзаган” е най-голямата неполитическа благотворителна организация в света, създадена през 1906 г. в Кайро, Египет. Днес Централния офис на организацията се намира в Ню Йорк, САЩ и има 39 клона в света, в които участват повече от 400 000 души.

url

Идеята на основателите е била подпомагане на арменци по света и съдействие за развитието на старата родина Армения. През януари 1910 г. клон на “Парекордзаган” се създава в Пловдив. По различно време такива клонове възникват в различни градове на България и дейността им е била много оживена. След демократичните промени през 1989 г. се създадоха благоприятни условия и “Прекордзаган” отново бе регистрирана. Това стана през 1992 г., като пловдивският клон започна активна работа по приоритетните за организацията хуманитарни, културни и образователни програми.

Към Пловдив се асоциираха създадените по-късно клонове от Бургас, Добрич, Силистра, Русе, Хасково, Сливен и Ямбол. Днес “Парекордзаган” клон Пловдив, заедно с асоциираните клонове, ориентира своята дейност към такива институции като църквата, училището и други обществени организации. Подпомагат се ред техни културни или социални инициативи. Всяко лято се организира зелено училище за най-малките. Връзката с младите хора се поддържа чрез голям брой стипендианти на Благотворителния съюз и чрез дейността на Клуба на младежите в организацията. С помощта на “Парекордзаган” се възстанови дейността на старото читалище “Красирац”, като бе направено дарение – над 200 класически и с библиографска ценност книги, които в продължение на четири години събирахме от нашите сънародници от България.

 agbu_stepindianti

От септември 2004 г. Благотворителния съюз в Пловдив започна да издава единствения в Европа медиен орган на организацията – вестник „Парекордзагани Цайн“. От същата година ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив има издателски номер в Националния регистър на издателите в България, което му позволява да извършва издателска дейност. От 1996 г. до днес са издадении над 23 романа, стихосбирки, документални и автобиографични книги. Днес, към организацията функционират – съботно арменско училище със следните направления: курсове по арменски език, и танцова група “Астхигнер” (Звездички) за деца от 4-12 години; вокално-инструментален състав „Еребуни“, създаден през 1971 година в Пловдив; Клуб на дамите и Клуб на младежите.

 

ИСТОРИЯ НА ВЕСТНИК „ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН“

Нашата философия е:

Да не се стремим да бъдем по-добрия вестник,

а да предаваме добрите новини, без значение на какъв език!

 

От септември 2004 г. Благотворителния съюз „Парекордзаган“ в Пловдив започна да издава единствения в Европа медиен орган на организацията – вестник „Парекордзагани Цайн“. Повод бе разширяването дейността на Благотворителния Съюз в света и в Европа. Чрез вестника читателския кръг се разширяваше и информацията за дейността на Съюза достигаше до повече хора.

Оттогава вестникът не промени своя облик, подчинен на журналистическата етика, разказваше и популяризираше културата, традициите, християнските добродетели и показваше лицата на арменците, с които и до днес се гордеем – общественици, лидери, даровити сънародници и световни изобретатели.

original_glava_vestnik_Kapriel_2016Трайно залегнаха и няколко проекта, с които вестникът се утвърди в медийното поле. Постоянната страница „Църковен живот“(стр. 7) бе идея, която започнахме благодарение на сътрудничеството на духовния пастир на пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив – протопрезвитер Кеворк Хачерян още в първите броеве на вестника. През 2010 г., заедно с Националния вестник за литература, изкуство и обществен живот – „Литература и общество“(ЛИО), издаван в град Варна с главен редактор Станислав Пенев, се създаде нов литературен мост в българо-арменските взаимоотношения и се постави началото на едно взаимнополезно сътрудничество (стр. 8) в няколко аспекта. Малко по-късно, през 2012 г., вестник „Парекордзагани Цайн“, влизайки в крак с утвърдените вече нови комуникации чрез интернет, разшири електронната си мрежа чрез Арменски информационен сайт „Гантех Арарадян“(стр. 6). В него, администарторът Нерсес Кетикян от гр. Варна ежедневно информира обществото ни, като публикува арменски новини от световния печат и поддържа връзката ни с Отечеството и арменската Диаспора. През 2015 г. започнахме нова Рубрика на арх. Алвард Бадваганян (стр. 9), с която запознаваме читателите ни с арменското архитектурно и историческо наследство, старите столици на Армения, а намеренията ни са проектът да продължи с материали за архитектурните паметници в Армения. Същата година започнахме и още две постоянни Рубрики –  „Бележити творци на арменското музикално изкуство“ (стр. 5), поддържана от възпитаникът на Арменското съботно училище на „Парекордзаган“ – Пловдив – Давид Гарабедян и „Приносът на арменците в световната култура“ (стр. 8), поддържана от доц. Масис Хаджолян. Постоянната страница за новини от Прес офиса на AGBU (стр. 2) постави траен знак за приноса на Благотворителния съюз за арменското образование, култура, обществен живот в Диаспората и в Отечеството ни, Армения. Плод на труда на редколегията са и издадените от ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив книги след 2004 г. Набор, предпечатна подготовка до корицата се изготвят в редакцията на вестника.

Чувството че си нужен някому, че те очакват, е силно мотивираща. Това породи превръщането на вестник „Парекордзагани Цайн“ от месечник, в двумесечно издание (2011 г.), което се дължи не само на здравото звено, каквото е редакторският ни екип. Зад нас стоят на първо място „родителите на вестника“ – Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ Ню Йорк, ментора ни – Рупен Чавушян, Председател на Благотврителния съюз в Пловдив, ръководството на „Парекордзаган“ в Пловдив, Агоп Орманджиян (поч. на 8 септември 2016 г.)– от първия ден на създаването на вестника – редактор и наш учител в журналистиката, и кореспондентите и сътрудниците ни, които доброволно поемат ролята на вестители, за да достигнат новините до читателите. Стипендиантите на „Парекордзаган“ от Пловдив и страната бяха младежкото ядро, което интензивно работеше всеки брой на вестника да бъде разнообразен, да има интересни статии и нови рубрики, извършваха преводи на материалите от чужбина. Незаменими за нас останаха Агоп Гилигян, Малвина Манукян и Агоп Орманджиян, (починали) с чиято помощ се извършваха корекциите на арменските материали, публикуваха се по-специфични, свързани с широките им познания теми.

В редколегията на вестника са били уважавани в професията си и изявени филолози, преподаватели по български език и литература, журналисти като Георги Башиянов (2004-2007), Малвина Манукян (2004-2011), Елена Диварова- Тамамджиева (2007-2013 г.), Соня Млекарова (2013-2015), Агоп Орманджиян(2004-2016). Едмонд Дограмаджиян бе автор на първия електронен сайт на вестника (2006 г.), а през 2014 г. започна да функционира новата ни интернет страница, благодарение спонсорството на Микаел Дерваханян от САЩ, който също и го поддържа и актуализира новините в него.

IMG_20161024_111306По IMG_20161024_111142повод 10-годишнината на вестника, през 2014 г., лично председателката на Съюза на българските журналисти, г-жа Снежана Тодорова, посещава Пловдив за да връчи на отговорния редактор на вестник „Парекордзагани Цайн“ – Хр. Ерниасян, Плакет и Грамота на СБЖ, за „принос в популяризиране на богатата душевност, християнски добродетели и талантливи изяви на българските арменци“. По същия повод, 10 години от създаването на „Парекордзагани Цайн“, вестникът получава и друго високо признание от Министъра на Диаспората на Република Армения, г-жа Хрануш Агопян, Грамота „за запазване на националната идентичност и заздравяване на връзките Армения – Диаспора“. През 2015 г. вестникът получава наградата на Съюза на българските журналисти, по повод 100 години от Арменския геноцид.

Отговорния редактор г-жа Ерниасян е награждавана от г-н Найденов, Председател на фондация „Помогни наIMG_17477777777 нуждаещите се” и колеж „Източен европейски образователен център” с Диплома за съпричастност, професионализъм и обществена активност при реализация на проекта „Светът без грим”  през 2014 г., от Сдружение „Литературно Общество – Варна“-2013 г., от Съюза на професионалните дейци“ – Ереван, Армения (2015 г.).

 

  • Отговорен редактор: Хрипсиме Ерниасян
  • Редколегия: Агоп Орманджиян (Преподавател по арменистика в СУ) и арх. Алвард Бадваганян
  • Организацията поддържа web site: www.agbubulgaria.org
  • Единствения арменски информационен сайт в България:http://gantegh.agbubulgaria.org/
  • Facebook: AGBU PLOVDIV.
  • Организацията има клуб, който се намира на ул. „4-ти януари“ 12 – Тел. 032/ 621 500 e-mail: agbu.plovdiv@gmail.com
  • Адрес на офиса и редакцията на вестника: България, Пловдив 4018, бул. “Източен” 80, Бизнес център МИКРОН, офис 101 тел./факс: 032 262 396 e-mail: agbu.voice@gmail.com