Новини

Общоарменският Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ поздравява новоизбраният президент на Армения – Армен Сарксян с встъпването му в длъжност

April 17, 2018

AGBU (2)Този важен момент се случва във време, когато нашата страна е изправена пред много сложни регионални и глобални предизвикателства, както и вълнуващи възможности за просперитет. Тъй като отбелязваме нова ера в управлението на нашата република, съгласно ревизираната конституция, приета през 2016 г., ние виждаме голям потенциал за напредък, който ще изисква динамично ръководство и сътрудничество между всички страни. (more…)

РАЗХОДКА ДО ОДРИН с Клуба на Дамите при „Парекордзаган“

April 10, 2018

Muzei na zdravetoВсяка първа неделя на месеца те си организират сбирки в клуба в Стария град на Пловдив. Всеки път по две или три дами от тях са домакини по посрещането, с представяне на програма, която да обогати техния културен, социален и личен живот. (more…)

75 години от смъртта на Забел Есаян – една от петте най-смели жени в света

March 17, 2018

9322137“От всички традиции, които сме наследили от нашите предци, най-ярък е нашият красив, богат и отличен език, който трябва да защитаваме със загриженост, ожесточено и с ентусиазъм”

„Литературата не е украшение или хубава украса, тя е мощно оръжие или средство за борба срещу всички неща, които считам за несправедливи“.

Забел Есаян (more…)

ТИ какво си направил за АРЦАХ

March 2, 2018

Кампания, която продължава …

Kr-SrentzКрикор Сренц, Председател на подводен клуб „Нептун“ в Пловдив продължава своята лична мисия в Армения и Арцах и през 2017 г. Миналата година в брой 190 писахме за неговото първо посещение в Арцах (2016 г.) и поставеното начало на обучение на водолази.

През 2017 г. той отново е в Арцах, като този път разширява полето на обучение и в Армения.

В плана им заляга и едноседмично пътуване из земите на Арцах, доближаване до историческите светини иекспедиция из паметните за арменския народ земи. (more…)

Здравей ваканция!

February 12, 2018

IMG_7265Природата е извор на живота, а близостта с нея, още от детска възраст, създава навици, които изграждат в децата стремеж да я съхранят.

Първата инициатива, която Благотворителния съюз в Пловдив организира в началото на годината – ски-училище за децата от Съботното училище на “Парекордзаган” клон Пловдив преследваше две цели:
– да сближи децата с природата за здраве и спортни навици
– да сформира в децата колективно мислене и да им създаде нови, реални предизвикателства. (more…)

ПРОВОКАТИВНО И ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО „Време е…“

February 7, 2018

IMG_7139На 31 януари т.г., в ТракАрт, Пловдив, Ануш Тилкиян представи своята първа книга „Време е…“

Ануш Тилкиян е позната на пловдивчани като позитивен и силно борбен човек. Вярва в демокрацията, в нейните най-чисти измерения. Използва добротата си за да осветли пътя на тези, които се лутат или дава личен пример на онези, които са се отказали от борбата, наречена „живот към по-добро“. (more…)

Какви са арменците, които днес живеят в Турция?

February 6, 2018

turkey_armenian-school_0Този въпрос е по-труден за отговор, тъй като някои от арменските имигранти са в Турция от много години, докато други са новопристигнали. Точният им брой е неясен, тъй като по-голямата част от тях не са документирани.

Макар че между Турция и Армения съществува напрежение, хиляди арменци идват в Турция за по-добър живот. За мнозина търсенето на по-висок жизнен стандарт е по-силно от политиката и национализма.   (more…)

На 16 декември 2017 г. в Пловдив се връчиха стипендиите на „Парекордзаган“ (AGBU)

January 15, 2018

DSC_0895555_HВ присъствието на почти цялото ръководство на пловдивския клон и почетния член – Аракси Мъгърдичян, се връчиха стипендиите на студенти от Пловдив и Хасково, които са одобрени от Образователния департамент на „Парекордзаган“ в Ню Йорк за академичната 2017 – 2018 г.

В началото на срещата Хрипсиме Ерниасян, член на УС на „Парекордзаган“ – клон Пловдив и  отговорен редактор на вестник „Парекордзагани Цайн“, представи на мултимедия Програмите на AGBU в Армения, като се спря по-подробно върху Лятната стажантска програма, която е основана през 1987 г. в САЩ, благодарение на дарители, които ежегодно поддържат паричните фондове за тази цел.  (more…)

Новогодишен Поздрав от Председателя на “Парекордзаган” – БЕРДЖ СЕТРАКЯН

January 5, 2018

Berge SetrakianЕто, че отново сме изправени пред прага на една нова година, мотивирани да продължим по правилния път, изграждан през последната една година, и вдъхновени да отворим нови врати за арменците по целия свят.

За AGBU, изминалата 2017 г. беше година на обещанието, буквално и преносно, тъй като видяхме как нашата организация успя да отговори на нуждите на разнообразните ни общности и в същото време се разрасна благодарение на нови инициативи, действени партньорства и сътрудничества от изключително голямо значение. Именно тези усилия отразяват ясния ни стратегически фокус върху културните, образователните, хуманитарните и социално-икономическите програми за развитие, като същевременно оставаме верни и на истинските ценности на AGBU, както и на идеята на нашите основатели. (more…)

Новогодишен Поздрав от Председателя на “Парекордзаган” клон Пловдив

December 23, 2017

123